top of page

14.09.2014.

 

Rainis un dzeja stundās un starpbrīžos

 

16.09.2014.

            

     Dzejas dīvāns

 

     11. septembrī mūsu skolā risinājās Dzejas dienas. Skolēniem tika dota iespēja vestibilā pie mikrofona „Dzejas dīvānā” lasīt Raiņa, Aspazijas vai arī paša sarakstītu dzejoli. Tomēr daudzi skolēni skandēja arī citu autoru darbus.

 

      Pasākumā valdīja lieliska atmosfēra. Visi ar interesi klausījās un vēroja lasītājus. Es arī piedalījos šajā pasākumā un lasīju Aspazijas dzejoli, par ko saņēmu pateicību. Nebija viegli saņemties un nolasīt dzejoli daudzu skolēnu priekšā, bet galvenais ir sevi pārvarēt, tad arī pašam būs labāks noskaņojums.

 

     Tas viss nebija tāpat vien, pasākumam bija liela nozīme, tas mūs visus – lasītājus un arī klausītājus – vienoja. Bija patīkami dzirdēt arī jaunāko klašu skolēnu priekšnesumus.

 

     Raiņa dzimšanas dienā mūsu skolā bija ļoti liriska un mierīga noskaņa. Nebiju domājusi, ka Rīgas Imantas vidusskolā ir tik daudz dzejas draugu.

 

     Tādas šogad bija Dzejas dienas mūsu skolā.

 

                                            Leina Lukrēcija Rubļevska (8.m)

24.09.2014.

 

   Dzejas dienā Imantas filiālbibliotēkā ar savas dzejas

   lasījumiem piedalījās arī RIV skolēni

     17. septembrī Imantas filiālbibliotēkā norisinājās Dzejas dienu pasākums. Tajā dziedāja un spēlēja Arnis Miltiņš,  uzstājās dzejnieki Jānis Elsbergs un Agita Draguna. Kādu savu dzejoli lasīja arī mūsu skolas jaunie autori Rita Graustiņa, Jānis Andis Lapāns un Elmārs Narvilis. Visi dalībnieki pateicībā par uzstāšanos saņēma ziedus, un skolēni tika arī pie nozīmītēm ar uzrakstu “Rīga 2014”.

 

     Ieklausoties dzejnieku vārdos, varēja saprast, cik daudz viņiem nozīmē dzeja. Pasākumā izjustais miers, patiesums radīja iedvesmu pašam kaut ko uzrakstīt. Dzejnieki ne tikai iepriecināja mūs ar saviem darbiem, bet pastāstīja par dzīves pieredzi. Savukārt Arņa Miltiņa dziesmas ļāva justies mazliet aktīvāk, skatītāji dziedāja līdzi.

 

     Es biju izbrīnīta par mūsu skolēnu skaistajiem vārdiem dzejā un secināju, ka viņi ir ļoti talantīgi, jo darbi bija patiešām radoši.

 

     Visi atnākušie pēc pasākuma no bibliotēkas izgāja apmierināti un smaidīdami. Agita Draguna, Jānis Elsbergs, Arnis Miltiņš, kā arī Daiga Lapāne, pasākuma vadītāja un dzejniece, noteikti ir ienākuši katra apmeklētāja sirdī.

 

                                                                                 Leina Lukrēcija Rubļevska (8.m)

19.09.2014.

   

  11.11.2014.

 

        Skolēnu domas par Latviju

 

     Man Latvija saistās ar zilo krāsu, tāpēc  ka tās lielākā bagātība un lepnums ir viļņojošā jūra. Es varētu mūžīgi vērot saulrietu, sēžot siltajās smiltīs, kad pēdas kutina mazie smilšu graudiņi, baudīt tā dzīvīgās krāsas. Tādos brīžos man šķiet, ka debesis un sauli ir izkrāsojis dižākais mākslinieks ar viskošākajām un skaistākajām krāsām. Šaubu nav – tādas debesis un tik silta saule ir tikai Latvijā.

                                                                                                                                                                                                Linda Mefodovska, 7.m

 

 

     Skaistākas vietas par Latviju pasaulē nav. Te ir lapu meži, kas rudeņos krāsojas visdažādākajās krāsās, skuju koku meži, kuros smaržo pēc sveķiem un sēnēm, bagātīgas un krāšņas pļavas, likteņupe Daugava, kura mierīgi veļ savus ūdeņus uz jūru, atvariem pilnā Gauja, kura reiz, negribēdama būt kā citas upes, ilgi skrējusi uz pretējo pusi, un četri spilgti gadalaiki.

                                                                                               Ingus Briška, 7.m

 

 

     Latvija ir kā skaista glezna ar upēm, skaistiem ezeriem, kalniem un bieziem mežiem. Tā ir maza, taču ļoti skaista zeme. Man tēvzeme Latvija nozīmē brīvību, siltumu, mieru un labklājību. Te dzīvo mana ģimene, draugi un man mīļie cilvēki. Mana tēvzeme ir bagāta ar skaistu valodu, daudzveidīgām dziesmām, dzejniekiem, rakstniekiem un arī vienkāršiem, mērķtiecīgiem cilvēkiem, kuri vēlas savu Latviju padarīt par tīrāko un skaistāko zemi pasaulē. Es novēlu visiem latviešiem ieraudzīt savas zemes patieso skaistumu, bet Latvijai turpināt augt un attīstīties!

 

                                                                        Leina Lukrēcija Rubļevska, 8.m

 

 

     Mana Latvija slēpjas cilvēkos, to attieksmē, jo tieši mēs radām Latviju tādu, kāda tā ir. Tomēr tāpat kā cilvēki Latvija nav ideāla, tai jāpilnveidojas, jāmaina attieksme citam pret citu, jāsakopj novārtā atstātās dabas ainavas un pieminekļi. Tādēļ no sirds es novēlu Latvijai attīstību un mīlestību no saviem iedzīvotājiem.

 

                                                                                            Linda Vismane, 8.m

 

 

     Man Latvija nozīmē ģimeni, mājas, pat skolu. Tā ir bagāta ar ezeriem, upēm, zaļām pļavām, lieliem mežiem, augstiem kalniem. Latvija viesmīlīgi uzņem tūristus un mīl savus iedzīvotājus. Es novēlu Latvijai saglabāt valodu un neatkarību!

 

                                                                 Ramona Grāvelsīne-Vermauska, 6.m

 

 

     Man Latvija nozīmē vietu, kurā dzīvoju, uzaugu, par kuru esmu priecīga un ar kuru lepojos. Nākotnē vēlētos par šo valsti pastāstīt citās zemēs, ka tā ir zaļa, kuplu koku apaugusi, zilu ūdeņu apvīta. Latvija man ir dārga, tajā ir skaista daba, kultūra un notiek attīstība. Es vēlu Latvijā atgriezties  visiem  laimes meklētājiem no citām valstīm un saticību, savstarpēju atbalstu un cieņu citam pret citu.

                                                                                                                                                                                                                               Karmena Turka, 6.m

 

                                                             Materiālu apkopoja skolotāja

                                                                                                Anitra Līkanse

 

 

         07.11.2014.    

 

       Dažas 7.m klases skolēnu domas

            par Kārļa Skalbes pasakām

 

     Pasaku meistara K. Skalbes dzīves redzējums rosina ikvienu lasītāju ne tikai baudīt daiļdarbu, bet arī domāt…  Par ko?

 

     K. Skalbes pasakas rosina domāt

 

   .. par to, kā izturies pret apkārtējiem cilvēkiem. Dzīvot pilnvērtīgi nozīmē pieļautās kļūdas mācēt izprast un izlabot; dāvināt ir vērtīgāk nekā iegūt, jo dāvinot cilvēks kļūst iekšēji bagāts – prieka un laimes pilns.                                                                                                                                                                                                                        Jānis

 

     .. par to, ka pret citiem jāizturas tāpat kā pret sevi. Nedarīt ļaunu, būt godīgam, labsirdīgam, uzcītīgam un saprotošam ir ikviena cilvēka dzīves uzdevums. Nevajag gaidīt, lai citi tevi maina, bet pašam ir jādomā, ko labu vai sliktu esi darījis.

                                                                                        

                                                                                                        Evija

 

     .. kāpēc mēs vispār dzīvojam un kāds ir mūsu dzīves uzdevums?

 

                                                                                                        Linda

 

     .. par dzīves jēgu. Tiek uzdots jautājums – vai svarīgākā ir nauda un manta? Nē, veselība, citu cilvēku mīlēšana un palīdzēšana tiem.

                                                                                                        Markuss

 

     .. par savu nākotni, jo katrs pats ir savas laimes kalējs. Ja dzīvi dzīvo negatīvi un dari citiem ļaunu, tad negaidi, lai kāds pret tevi izturētos citādāk!

 

                                                                                                       Adriāna

 

     .. par to, kādu dzīvi izvēlamies dzīvot – garlaicības māktu un bezspēcīgu vai laimīgu un panākumiem bagātu? Autors aicina nepadoties dzīves grūtībās un darīt to, ko katrs vislabāk proti.

                                                                                                        Kate

 

     .. iegūstot mantu negodīgā veidā, cilvēks nekļūst laimīgāks. Īstā laime ir patīkamā sajūta, dāvinot otram un neko neprasot pretī.

                                                                                                       Patrīcija

 

 

     Īstajā dzīvē nav burvju dāldera, kas palīdz iegūt bagātību, tā pašam ir jānopelna.

 

                                                                                                       Kristiāna

 

 

                                                   Materiālu apkopoja skolotāja

                                                                                       Anitra Līkanse

 

 

 

 

 

 

27.10.2014.

    Profesionālā orientācija arī literatūras stundās

 

     Oktobrī Karjeras nedēļas ietvaros literatūras stundās tika piedāvāti dažādi uzdevumi.

      6. klašu skolēni iepazinās ar dažādu darbu tēlojumu tautasdziesmās, salīdzināja tos ar mūsdienu amatiem, kā arī tautasdziesmu ritmā mēģināja radīt dzejoli par savu vecāku profesiju.

     Viens no interesantākajiem darbiem izdevās 6.b klases skolēnam Jānim Andim Lapānam.

     Pilni plaukti grāmatām(i).

     Viena tika puisītim,

     Otra rokās meitiņai,

     Bet vēl gana trešajam(i).

                Protams, klasesbiedriem nebija grūti uzminēt, ka Jāņa māmiņa strādā bibliotēkā.

 

Sarežģītāks uzdevums bija 7.b klases skolēniem. Viņiem vajadzēja uzrakstīt miniatūru par vecāku darbu, neminot tā nosaukumu. Visinteresantākā miniatūra bija Kārlim Niķim.

                Izlasi miniatūru un uzzini, kas ir Kārļa tētis!

        Viņš ceļas agri no rīta, lai diena būtu garāka un vairāk paspētu izdarīt.  Viņa skatiens ir steidzīgs un norūpējies, it kā viņš jau atrastos tālos darbos, nevis tepat blakus.

        Viņš lietišķi un precīzi izvēlas šai dienai derīgu uzvalku, spodri  notīra kurpes un prom ir!

        Dienas darbu skrējiens paiet kā viens mirklis, darbu nekad netrūkst. Katra diena pilna gan gandarījumu, gan vilšanos.

        Gribas viņam uzsaukt: "Apstājies! Saulīte vēl silda, rudens lapas vēl krāsojas,  putni vēl čivina! Vai tu to redzi, lietišķais skrējēj?"

                                                                                                             („sjēmēņzu”)

 

                                                                Materiālu sagatavoja skolotāja

                                                                                                            Silvija Ludženiece

 

 

 

 

 11.10.2014.    

Iepazīšanās ar jaunākajām grāmatām

               Imantas filiālbibliotēkā

 

 

     8. oktobrī 6.b klases skolēni audzināšanas stundu pavadīja Imantas filiālbibliotēkā, lai iepazītos ar jaunākajām grāmatām. Vairāki skolēni izmantoja piedāvāto iespēju un izvēlējās grāmatas, lai tās izlasītu, tomēr vienam skolniekam vislielāko prieku sagādāja cienāšanās ar konfektēm.

Lūk, dažas no skolēnu atsauksmēm.

 

     „Man bibliotēkas apmeklējums patika, jo mums pastāstīja par jaunākajām grāmatām un bija iespēja tās paņemt.”

                                                                                    Jānis Andis Lapāns, 6.b

 

     „Man patika bibliotēkas apmeklējums, jo uzzināju, par ko stāstīts jaunākajās grāmatās. Es paņēmu grāmatu „Lielais Neits”, un tā ir interesanta grāmata.”

 

                                                                                             Laura Podniece, 6.b

 

   „Man patika jaunākās grāmatas. Es arī paņēmu grāmatu „Minecraft”.”

 

                                                                                              Igo Grundāns, 6.b

 

   „Man ļoti patika, kā stāstīja par jaunākajām grāmatām. Es paņēmu Rika Riordana grāmatu „Zibens zaglis”.”

                                                                                              Kristīne Burnevica, 6.b

 

 

                Kopā ar skolēniem bija Silvija Ludženiece, bet ar grāmatām iepazīstināja Daiga Lapāne.

 

​17.10.2014.

Patriotu nedēļa literatūras stundās

Materiālu apkopoja skolotāja

                                  Gunta Kaula

11.11.2014.

   

 

 

15.11.2014.

                    

     Vārdi, kas uzrunā

 

     Vārdi, kas uzrunā visvairāk, ir patiesi un sirsnīgi. Par to varēja pārliecināties svētku koncertā, kas bija veltīts Latvijas 96. dzimšanas dienai. Visskaļākie  aplausi skanēja, kad runāja 9.a klases skolniece Dai Yeying, kura ir atbraukusi no Ķīnas un jau otro gadu mācās RIV:

 

     „Mans vārds ir Vera. Tas nozīmē godīga un taisnīga. Taisnīgums un godīgums ir ļoti svarīgs valstīm un cilvēkiem. Latvijā cilvēki ir godīgi un uzticas cits citam. Latvijā nav rasu diskriminācijas. Ar Latvijas cilvēkiem var lepoties.” 

 

     Sirsnīgus vārdus Latvijai veltīja arī 6.b klases skolnieks

Edgars Brečs:

 

„Latvija, es tevi mīlu tā
 Kā bērzu birzi mežmalā!
 Latvija, es tevi mīlu tā
 Kā ievu ziedus Gaujmalā!
 Latvija, es tevi mīlu tā
 Kā mammas smaidu rītausmā!”

 

     Paldies visiem, kas Patriotu nedēļā ar saviem vārdiem un darbiem darīja Latviju skaistāku!

 

                                  Materiālu sagatavoja skolotāja

                                                                         Silvija Ludženiece

   20.11.2014.

 

    Žurnālam  „Spārnos”  - gads

 

     10. novembrī tika svinēts gads, kopš skolā atvērts žurnāls „Spārnos”. 

 

     313. kabinetā pulcējās skolēni, kā arī ciemojās dzejnieks Harijs Krūze, mūsu skolas absolvente Vineta Ancveire un žurnāla literārā konsultante Daiga Lapāne.

 

     Visi atnākušie ar interesi klausījās Harija Krūzes dzeju, Kristas Annas Kļaviņas pasaku, Kārļa Niķa miniatūru,  kā arī bija maza intervija ar žurnāla veidotājiem. Kopīgi ielūkojoties žurnāla lappusēs un klausoties tehniskā redaktora Jāņa Anda Lapāna stāstījumā, varēja redzēt, cik skaisti un rūpīgi žurnāls veidots, tomēr daži atzina, ka tā dizainā iederētos vairāk krāsu.

 

     Žurnāls liecina, ka mūsu skolā ir daudz talantīgu skolēnu.

 

     Man ir prieks, ka gada laikā žurnāls „Spārnos” ir tik veiksmīgi attīstījies, un es novēlu vēl vairāk radošu darbu un krāsu.

 

                                                                     Leina Lukrēcija Rubļevska, 8.m

 

Sarunu ar dzejnieku Hariju Krūzi lasiet sadaļā "Intervijas"

 

 

     Skolēnu atsauksmes par žurnāla „Spārnos” gada jubilejas pasākumu

 

     Man vislabāk patika, kā Harijs Krūze lasīja dzejoļus un stāstīja par savas dzīves interesantākajiem notikumiem.

                                                                                    Katrīna Barone, 5.m

 

     Man ļoti patika Harija Krūzes uzstāšanās, dažādie jautājumi un Kristas pasaka.

                                                                                        Beatrise Zaķe, 5.m

 

     Man ļoti patika 9.b klases meiteņu uzstāšanās un atziņas par „Spārnos” paveikto.

                                                                                         Laura Jubele, 5.m

 

     Man saistošas likās žurnāla tehniskā redaktora Jāņa domas par uzlabojumiem žurnālā. Interesanta pasaka Kristas Kļaviņas viņas izpildījumā un meiteņu dziedātās dziesmas.

                                                                              Kristofers Kleinhofs, 5.m

 

     Man vislabāk patika meiteņu muzikālie priekšnesumi un dzejnieka anekdotes.

                                                                                  Amanda Ancveire, 5.m

 

     Man visvairāk patika Harija Krūzes prezentācija un viņa humors. Man arī patika jautājumi, kurus uzdeva Daigai Lapānei un skolotājām, kā arī viņu atbildes. Bija ļoti patīkama gaisotne.

                                                                             Krista Anna Kļaviņa, 5.m

 

                                       Materiālu sagatavoja žurnāla redaktore

                                                                                          Silvija Ludženiece

 

 

   

bottom of page